Evde Saksıda Bitki Bakanların İşine Yarayabilecek Temel Bilgiler Nedir?

Işığın Saksıdaki Bitkiler İçin Önemi Nedir?

Işığın Saksıdaki Bitkiler İçin Önemi Nedir?

Saksı bitkilerimiz için en önemli faktör sulamadan önce ışıktır. Mümkünse güneş ışığı alan yerlerde bakımı yapılmalıdır. Bitkiler 2 çeşittir. Çok güneş seven bitkiler ve az güneş seven bitkiler olarak ayrılırlar, ama istinasız hepsi ışık severler. Hiç güneş ışığı almayan bir ortama koyduğunuz bitki can çekişerek ölüyor. Dolayısıyla evinizde saksıda bitki bakacaksanız ilk göz önünde bulundurmanız gereken etmen ışık olmalıdır. Genel olarak ficus ailesi (kauçuk olarak geçen ficus elastica, keman yapraklı kauçuk olarak geçen ficus lyrata vs.), hoya (mum çiçeği) ailesi, sukulent ve kaktüsler, pilealar yüksek güneş ışığı seven bitkilerdir; deve tabanı olarak geçen monstera türleri, prayer plant (dua çiçeği) ailesi, pothos (sarmaşık) ailesi, syngonium türleri düşük güneş ışığında evde bakımını yapabileceğiniz bitkilerdir. Burada yüksek ışıktan kastımız günde en az 3-5 saat direk güneş ışığından faydalanmalıdır. 

Pencereye olan uzaklık, pencerenin baktığı yöne göre değişir, mesela güneye bakan pencereler kuzey yarımkürede her zaman kuzeye bakan pencerelere göre daha direkt bir şekilde güneşi alırlar. 

Düşük güneş ışığa karşı en toleranslı olan bitkiyse paşa kılıcı (sanseveria) ve zizzi bitkileri gibi zor koşullara alışık çalımsı bitkilerdir. Yine de en zor koşullara alışık bitki bile ışık sevmektedir. İlk önceliğimiz ışık olmalıdır.

Suyun Saksıdaki Bitkiler İçin Önemi Nedir?

Suyun Saksıdaki Bitkiler İçin Önemi Nedir?

Bitki bakımı konusunda en çok karıştırılan konu sudur, çünkü evde çiçek bakımına yeni başlayanlar iyi bakımın sık sulamadan geçtiğini düşündüklerini için saksı çiçeklerine bol su verip bitki köklerinin çürümesine sebep oluyorlar. Bitkiniz için haftada bir, iki haftada bir sulanır gibi bir sulama programı oluşturmamalısınız. Bitkinizin su ihtiyacı bitkinin yerine, boyutuna, saksısına, mevsime ve aldığı ışığa göre değişir. Sukulent, kaktüs türleri, sansevieria gibi az su seven saksı bitkilerini tamamen kurumadan sulanmamalıdır.

Önerilen su verme zamanı iki haftadır. Bitki toprağınıza solucan gübresi karıştırdıysanız bu süre 3 haftaya kadar çıkabilir. Solucan gübresinin su tutma kapasitesi yüksektir. Ve bitkilerinizi ihtiyacı kadar su almasına imkân sağlar.
Monstera, syngonium, hoya, tradescantia gibi saksı bitki türlerinin saksı toprağının üst tabakası kuruduktan sonra
Önerilen su verme zamanı 1 hafta- 15 gün
Dua çiçekleri, fern, peace lily gibi nemli ortamı seven saksı bitkilerin ise saksı toprağının üst tabakaları azıcık kuruduktan sonra su verilmelidir.
Önerilen su verme zamanı 5 gün-1 hafta
Yazımızda dikkat çektiğimiz gibi belirtilen sulama zaman aralıkları tamamen tahminidir ve hiçbir saksı bitkisi bu şekilde bir sulama programına uyularak uygulanmamalıdır. Saksı bitki bakımına başladıktan bir süre sonra çiçeklerinizin halinden, tavrından, yapraklarını bükmesinden ne zaman suya ihtiyacı olduğunu anlamaya başlayacaksınız.

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır ? Yazımızı incelemenizde fayda olacaktır.

Saksı seçiminin Bitkiler İçin Önemi Nedir?

Saksı seçiminin Bitkiler İçin Önemi Nedir?

Erken bitki ölümünde önemli rol oynayan bir başka etmen de saksılardır. Saksı çeşitleri 3 guruba ayrılır.

Bunlar;

  • Terracotta,
  • Plastik ve
  • Beton saksı çeşitleridir.


Bitkilerinizi ilk aldığınızda genelde plastik altı delikli saksılar içinde satın alırsınız. Birçok bitki seven eve gelir gelmez bitkiyi o saksıdan çıkarıp dekoratif durması için yeni, altı delikli olmayan ve hava almayan saksılar içine koymaktadır. Bitkiniz, yeni ortamına alışma aşamasında saksı değişimi zamanına dikkat etmelisiniz. Yeni saksısına alışmanın stresi bitkinizin büyümesini yavaşlatacaktır ve üstüne bir de fazla su veriyorsanız deliksiz ve hava almayan saksı içindeki bitkiniz hızlı bir şekilde kötüye gitmeye başlayacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken yeni aldığınız saksı bitkisini gerçekten büyüyüp ihtiyaç duyacakları bir hale gelene kadar saksı değişimi yapmamaya özen göstermelisiniz. Hoya gibi bazı türler saksı değişimden hiç hoşlanmamaktadır. Saksı değiştirme zamanın geldiğini bitkinizi saksıdan çıkarıp köklerin saksı tabanına deyip değmediğini kontrol ederek anlayabilirsiniz.

Çok sulamayı seviyorsanız saksı değişimi yaptığınızda terracotta saksıları tercih edin, çünkü bu saksılar hava aldıkları için fazla suyu dışarı atacaklardır ve bitkinizin kökleri zarar görmeyecektir.

Suyu çok seven peace lily, fern gibi bitkileriniz var ise suyu koruyan plastik saksıları tercih etmeniz hem bitkiniz için hem sizin için daha avantajlı olacaktır. Saksı seçimi her zaman bitkinizin ihtiyacına göre değişen bir konudur.

Bitki besini gübreleri ve solucan gübresinin Saksıda Bitki bakımındaki Önemi Nedir?

Bitki besini gübrelerin Saksıda Bitki bakımındaki Önemi Nedir?

Bitki besin gübrelerinin kullanımında genel prensip bitkinin büyüdüğü zamanlarda 15 günde bir, ayda bir ek besin takviyesi yapmak, büyümediği kış döneminde hiç ek besin vermemek yönündedir. Bu bilgi kullandığınız bitki toprağı ile ilgilidir. Bitkinizin her dönem belirli bir besine ihtiyacı vardır. Tomurcuklanma, çiçeklenme dönemleri ve kış aylarında besine ihtiyacı vardır. Solucan gübresi kullanmadan hazırladığınız bitki toprağınızda bitkinin ihtiyacı olan besinler az sayıdadır. Ve dışarıdan organik içerikli kimyasal gübreler kullanmak zorunda kalırsınız. Buda uzun vadede bitkinizin sağlıksız büyümesine ve gelişmesine sebep olur.

Solucan gübresi ile hazırlanmış bitki toprağında bakımı yapılan saksı bitkilerin gelişimi diğer topraklara göre gözle görülür bir fark yaratır. Solucan gübresi saksı bitkisinin ihtiyacı olan tüm besinleri içerisinde bulundur. Su tutma kapasitesi yüksek ve yavaş salınımlı bir gübre olduğu için toprağınıza karıştırdığınız gübre 1 yıl boyunca bitkinizi beslemeye devam eder. Bu sebepten devamlı ek besin kullanmak zorunda kalmaz sağlıklı ve gelişimi düzgün şekilde ilerleyen bitkiler yetiştirirsiniz. Kurumaya yüz tutmuş bitkilerinizin toprağına solucan gübresi karıştırarak bitkinizin hayata dönmesini sağlaya bilir, çiçek coşturan ürünümüz ile bitkinizi şımarta bilirsiniz.




Solucan Gübresi Satın Al

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Solucan Gübresi Kullananlar

Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Şekli

Katı Solucan Gübresi Kullanım Şekli

Hangi Solucan Gübresi

Solucan Gübresinin Bilinmesi Gereken Faydaları

Solucan Gübresinin Kimyasal Gübreden Farkı

Katı Solucan Gübresinin Faydaları

Sıvı Solucan Gübresinin Faydaları

Sıvı Solucan Gübresinin Avantajları