Organik gübre yararları arasında bitkide sağlıklı kök ve gövde büyümesini sağlama etkisi yer alır.

Organik gübre çeşitleri arasında en verimli olan solucan gübresi, bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirir.

Onları dış etkenlere dirençli hale getirir. Yapraklarının ve filizlerinin hızlı gelişmesini sağlar. En hızlı büyüme evresinde besin yoksunluğu çekemlerini önlerken makro ve mikro elementleri onlara kazandırır.

Bitkinin suyu daha iyi emebilmesini sağlayan organik solucan gübresi, solucan bağırsağından gübreye geçen büyümeyi destekleyici enzimleri bitkiye aktarır. 

Organik Gübre Çeşitleri Neler?

Organik Gübre Çeşitleri Neler?

Organik gübre çeşitleri şunlardır:

  • Sıvı Solucan Gübresi: Sıvı solucan gübresi toprağa, yaprağa, köke yönelik gübreleme yapmak için ideal, doğal gübredir. Kalsiyumdan mangana kadar pek çok yararlı elementi içerir.
  • Katı Solucan Gübresi: Katı solucan gübresi sıvı solucan gübresinin katı formudur. Aynı yararlı mikro ve makro elementlere sahiptir. 
  • Ahır Gübresi: Ahır hayvanlarının dışkılarından oluşan, içinde aynı solucan gübresindeki gibi kimyasal olmayan, ancak daha düşük element içerikli organik gübre tipidir.
  • Kompost Gübre: Kompost gübre hayvan ve bitki artıklarının çürütülmesi ardından el edilen doğal gübredir. Aslına solucan gübresi bu sınıfın en kaliteli olanıdır.

Organik Gübre Nasıl Uygulanır?

Organik Gübre Nasıl Uygulanır?

Organik gübre uygulamak hakkında bilgiler:

  • Eğer organik gübre bitkiler ekilmeden önce yani son sürüm öncesi uygulanacak ise sıvı solucan gübresi veya katı solucan gübresi seçilebilir. 
  • Bu kapsamda toprağa ideal oranda (bir dönüme 50 kg kadar) katı solucan gübresi serpilip, tarla sürülmeli ardından dinlendirilip, ekim ve sulama yapılmalıdır.
  • Sıvı solucan gübresi ile organik gübreleme yapılacak ise belirli miktarda (1 dönüme 400 ml gübre ve 40 ml su karışımı şeklinde) sıvı solucan gübresi uygun orandaki su ile karıştırılarak toprağa damla sulama ile verilir. 
  • Diğer yandan sıvı solucan gübresi ile gübreleme bitkilerde sürgünlenme, yapraklanma, filizlenme dönemlerinde de damla sulama ile uygulanır. 

Organik Gübre Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Organik Gübre Hangi Bitkilerde Kullanılır?

Organik gübre kullanılan bitkiler, arpa, çeltik, buğday, ayçiçeği, çay ve fidesi, domates, biber, salatalık ve akla gelebilecek her türlü meyve sebzedir.

Organik gübre çeşitlerinden sıvı veya katı solucan gübreleri, tüm bitkilerin ve tarım ürünlerinin sağlıklı şekilde gelişmesine yardımcı olurlar.


Organik Gübre Çeşitleri

Organik Gübre Ne İşe Yarar?


Solucan Gübresi Satın Al

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Solucan Gübresi Kullananlar

Sıvı Solucan Gübresi Kullanım Şekli

Katı Solucan Gübresi Kullanım Şekli

Solucan Gübresinin Bilinmesi Gereken Faydaları

Solucan Gübresinin Kimyasal Gübreden Farkı

Katı Solucan Gübresinin Faydaları

Sıvı Solucan Gübresinin Faydaları