Solucan Gübresi Nedir;

Vermicompost Olarak da Bilinen Solucan Gübresi, İçeriğinde Kimyasal Hiçbir Madde Bulundurmayan Sebze, Meyve, Çay Posası, Yumurta Kabuğu Ve Hayvan Gübresi Gibi Bitkisel Ve Hayvansal Atıkların Özel Cins Solucanlar Tarafından Sindirilmesiyle Ürettikleri Organik Gübreye Denmektedir. Gübrenin Bitkilerde Son Derece Ciddi Verim Artışına Neden Olduğu Ve Bitkileri Zararlılara Karşı Daha Dirençli Yaptığı Bilinmektedir. Kimyasal Hiçbir İçeriği Barındırmaması Nedeniylede Hem Düşük Maliyetli Hem de Çevre Dostu Bir Üretime Neden Olmaktadır.


Solucan Gübresi Tesisi Nasıl Kurulur ;

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Solucan Gübresi Tesisi Kurmak ;

Türkiye’de Yeni Sektör Olarak Gelişmeye Başlayan Solucan Çiftliği Kurulumu, Çeşitli Deneyimlemelerle Gün Geçtikçe Gelişmektedir. Öncelikle Çiftliği Kurulumunun Yasal Prosedüründen Bahsedelim. Eğer Çiftliğin Kurulacağı Bölge, Belediye Sınırları İçinde Yer Alıyorsa, İşyeri Açma Ruhsatı İle Çalışma Ruhsatı Almak Gerekmektedir.

Eğer Çiftlik Belediye Sınırları Dışında Kurulacaksa, Kaymakamlıklardan, Valiliklerden, Yani Özel İdareden Gerekli İzinlerin Alınması Lazımdır.

Çiftliği Kurmak Sanıldığı Kadar Zor Bir İş Değildir. Manuel Olarak Çalışacak İseniz Maliyeti De Oldukça Düşüktür. Yer Büyüklüğü Olarak, 1 Metre Karelik Bir Alanda, Ortalama 15.000-25.000 Kadar Solucan Bırakılması Önerilmektedir. Uygun Şartlarda Ve Düzenli Beslenmeyle, Üç İla Altı Aylık Bir Periyotta Solucanların Üreyerek İkiye Katlayacağı Ve Ayrıca Gübre de Oluşturacakları Göz Önünde Bulundurulmalıdır. Yine Artan Solucan Sayısına Göre Yem Hazırlama Alanı da Büyüyecektir.


Solucan Gübresi Üretimi Nasıl Yapılır ;

Öncelikle Hayvanlarınız İçin Uygun Ortamın Sağlanması Çok Önemlidir. Ilık Ve Karanlık Ortamı Seven Hayvanlar İçin Soğuk Kış Şartları Mutlaka Düşünülmelidir. Bu Hayvanlar Ayrıca Aşırı Nemi Ve Kuru Ortamı da Sevmemektedir. Bu Hayvanlar Aslında Son Derece Dayanıklı Canlılardır. Binlerce Yıllık Deneyimleri Onları Her Ortamda Yaşayacak Şekilde Mutasyona Uğratmıştır.

Burada Bahsedilen Ortam Verimli Bir Şekilde Üreyebilmeleri Ve Verimli Gübre Oluşturulabilmesi İçin Gerekli Şartları Belirtmektedir. Türlere Dayalı Farklılıklar Gösterse de Ortalama 4 İla 27 Derece Sıcaklık Solucanlar İçin Yeterlidir. Aşırı Islaklıktan Ve Aşırı Kuruluktan da Hoşlanmayan Solucanlar İçin Güneş Işığı da Zararlıdır.

Beslenmelerine Son Derece Özen Gösterilmeli, Uygun Besinlerle Verimin Artacağı Da Unutulmamalıdır. Solucanların Direk Toprakla Teması Engellenmelidir. Eğer Bir Yuva İçerisinde Üretim Gerçekleştirilmeyecekse

Mutlaka Zeminin Toprağa Teması Kesilmeli, Toprak Üzerinde Üretilecekse Altına Naylon Serilmelidir. Cins Solucanların Topraktan Geçecek Adi Solucanlarla Karşılaşması Saf Kanlılığı Bozabilir. Üretim İçin Hazır Yapılar Kullanabileceği Gibi, İmkanlardan Faydalanılarak da Yuva Hazırlanabilir.

Kokusuz Plastik Malzemeler Ya da Ahşap Sepetler Bu İş İçin Oldukça Uygundur. Burada Önemli Olan Kabın Aşırı Derin Olmamasıdır. Solucanları Yüzeye Yakın Yaşar Ve Yüzeyden Beslenirler. Yani Yüzey Genişliği Yaşamaları İçin Daha Önemlidir.

Yuvanın Altında Delikler Olması Hem Suyu Süzmesi Ve Islaklığı Azaltması Hem De Hava Sirkilasyonunu Sağlaması Açısından Gereklidir. Islaklık Zararlı Mikroorganizmaların Yaşaması İçin İdeal Ortamı Sağlayacağından, Bu Konu da Oldukça Önem Arz Etmektedir.


Hayvanların Yuvasında Bir Nevi Yataklama Yapılması Gerekmektedir. Bunun İçin Doğranmış Siyah Beyaz Gazete Kağıtları, Doğranmış Mukavvalar, Kuru Çim Kullanılabilir. Yataklama Malzemesinin Çeşitliliği Verimli Ve Kaliteli Gübre Olarak Dönüş Yapacaktır. Burada Dikkat Edilmesi Gereken Konu Yataklama Malzemelerinin Organik Olması Ve Kesinlikle Kimyasal Ya Da Toksik Maddeler İçermemesidir.

Hazırlanan Yataklama Solucan Yuvasının 3/4’ünü Geçmemelidir. Türkiye’de Satılan Fazla Cins Solucan Türü Yoktur. Üretici Firmayla Görüşülüp, Çiftliğin Kurulduğu Bölgeye En Uygun Türü Tespit Etmek Gerekmektedir. Yuvaya Doğru Miktarda Solucan Eklenmelidir. Solucanlar Günlük Ağırlıklarının Yarısı Kadar Dışkılamaktadır. Buna Yataklama Ve Yem Alanını Da Eklediğinizde En Verimli Sayı Metrekareye 15.000-25.000 Civarında Solucan Bırakılması Uygundur.


Bu Hayvanlara Tüketebileceklerinden Çok Yemleme Yapılması Kokuya Ve Kötü Mikroorganizmaların Üremesine Neden Olabilir. Bu Nedenle Solucanlar Takip Edilmeli Ve Yem Tüketim Miktarları Tespit Edilmelidir. İlk Başlarda Yuvalarına Alışana Kadar Az Yem Tüketebilirler. Ya da Genç Solucanlar da Az Yem Tüketirler. Tüm Bu Hususlar Göz Önünde Bulundurulmalıdır.

Bu Hayvanlar İçin İdeal Besinler Ev Atıklarıdır. Özellikle Çay Dem Atığına Bayılırlar. Sebze Ve Meyve Artıklarının Yanı Sıra Kahverengi Atıkların Da Kullanılması Yemleme Açısından Son Derece Önemlidir. Et Ürünleri, Süt Ürünleri, Yağlı Ve Asitli Gıda Atıkları Hariç Her Türlü Atık Gıda Yem Olarak Kullanılabilir. Yemi Yuvanın Neresine Koyarsanız Koyun Solucanlar Yemi Bulup Tüketirler. Yemi Yuvanın Bir Kenarından Vermeniz Zararlı Bir Yemden Solucanın Kendisini Korumasına Fayda Sağlar. Solucanları Yuvaya Bıraktıktan Sonra Üst Alana 3-4 Cm Kalınlığında Yem İlave Edilebilir.

Ancak Solucanlara Yukarıdan Baskı Uygulamamak Gerekmektedir. Yemin Kabarık Durumda Dört Parmak Olarak Yayılması Uygundur.


Yuva Zamanla Gübre İle Dolarak Hasat Zamanının Gelişini Müjdeler. Bunun İçin Yüzey Yemlenir Ve Solucanların Yüzeye Doluşması Beklenir Ve Alttan Gübrenin Hasatı Yapılır. Hasat Edilen Gübre Gölge Bir Alanda Karıştırarak Kurutulur. İdeal Halini Alması Beklendikten Sonra Paketleme Yapılabilir.


Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kurmanın Maliyeti ;


  • Üretim Tesisi İçin 10.000 Adetlik Bir Maliyet Bütçesi Şöyle Gerçekleşecektir;
  • 10.000 Solucan: 0.10 İla 0.20 TL Arasında Ortalama Bin TL.
  • 1 Tane 1 Tonluk Su Tankı 100 İla 170 TL Arasında.
  • 3 Aylık Yem: 1000 Kg, 350-400 TL Arasında.
  • Yani 10.000 Solucan İle Başlanılacak Çiftliğin Maliyeti Maksimum 2.000 TL.

Fermante Edilmiş Büyük Baş Hayvan Gübresi Ev Atıklarıyla Karıştırılırsa Yem Maliyeti Azalacaktır. Bir Yıl Sonunda Solucan Sayısı Uygun Koşullar Sağlanırsa 10 İla 15 Katına Çıkacağı Gibi, 2 Ton Civarında da Gübre Elde Etmemizi Sağlayacaktır. Cins Solucanlar Doğru Beslendiği Ve Uygun Koşullarda Tutulduğu Sürece, Dört Mevsim Üremeye Ve Gübre Üretmeye Devam Ederler. On Bin Solucanlık Bir Çiftliğin Üç Aylık Periyotta Uygun Şartlarda 20 Bin Sayısına Çıkması Kaçınılmazdır.


Kırmızı Kaliforniya Solucanı Satın Al

Hangi Solucan Gübresi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Biyolojisi ve Karakteristiği

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir Ve Nasıl Üretilir ?

Ticari Solucan Gübresi Üretiminin Püf Noktaları

Kırmızı Kaliforniya Solucanlarını Tanıma Rehberi ( Eisenia foetida )

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir?

Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl ve Ne İle Beslenir?