Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl Bakılır?  

Vermikompost, yiyecek artıklarını azaltarak bahçeniz için besin değeri yüksek ve zengin bir gübre meydana getirmenin çevre dostu bir yöntemidir. Ortalama 1000 adet kırmızı kaliforniya solucanı, günde 500–1000 gr yiyecek artığı tüketirler. Solucanları neyle beslediğiniz ve solucan gübresi üretim çalışmalarında yapılacak ve yapılmayacak şeylere dikkat etmek önemlidir.



Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl Beslenir?

Solucanların Bakımı ve Beslenmesi

Solucanlar yemeği çok severler ve zamanlarının çoğunu da yiyerek geçirirler. Sizin ve benim gibi solucanların da sevdiği ve sevmediği yiyecekler vardır. O zaman solucanlar neyle beslenmeli ve neleri solucan kabımıza koymaktan kaçınmalıyız?


Kırmızı Kaliforniya Solucanları Ne ile beslenir?

Kompost hazırlamak için, sebze ve meyveler tercih edeceklerimizdendir. Solucanlar aşağıdakilerden herhangi birini yiyeceklerdir:

  • Kabak
  • Mısır koçanı yaprakları
  • Kavun kabukları
  • Muz kabukları
  • Çay posası
  • Yumurta kabukları
  • Kahve telvesi
  • Meyve/sebze ve diğer bitkisel artıklar
  • Yarı yanmış hayvan gübresi

Solucan kabımıza turunçgiller, soğan ve sarımsak koymaktan kaçınmalıyız. Sarımsak ve soğan, solucanlar tarafından ayrıştırılırlar, fakat ayrıştırılana kadar geçen süredeki koku dayanabileceğinizden daha fazla olabilir. Turunçgil posası ya da herhangi bir yüksek asitli meyveyi solucan yetiştirme kabınıza çok miktarda eklerseniz onları öldürebilirsiniz. Bu yüzden az miktarda eklemeye dikkat edin veya posasız sadece kabuğundan koyun.

Solucanları besleme işleminiz temel olarak “yeşil” oldukça solucanlar kaba koyduğunuz neredeyse her şeyi yiyeceklerdir.

Mesela kahve telvesi, yumurta kabukları, bitki artıkları ve çay yaprakları gibi… “Yeşil” besinler azot bazlıdır. Fakat solucan kabının “kahverengi”lere veya parçalanmış gazete kağıdı, yumurta kartonları ve karton gibi karbon bazlı maddelere de ihtiyacı vardır.


Solucanlar beslenirken yapılmaması gerekenler :

  • Tuzlu ve asitli yiyecekler vermeyin.
  • Domates ya da patates vermeyin.
  • Et ve süt ürünleri vermeyin.

Solucanlar domatesleri yerler ama tohumlarını ayrıştıramazlar. Bu yüzden solucan gübresi üretim kabınızda büyük ihtimalle domatesler filizlenmeye başlayacaktır. Çok sıkıntı oluşturmaz bu durum. Tek yapmanız gereken bu filizleri koparmaktır.

Patates ile beslerseniz de aynı durum oluşabilir. Patatesler sindirilmeden önce filizlenmeye başlarlar.

Et ve süt ürünleri, tamamen ayrıştırılmadan önce çok kötü koktukları için kullanmamamız gereken yiyeceklerdendir. Ayrıca bunlar sinekleri de çekeceklerdir.

Solucanları evcil hayvan artıkları ve “sıcak” gübreyle beslemeyin. “Sıcak” gübre sindirilmemiş hayvan artıklarıdır. Bunu eğer kabınıza eklerseniz, kabın sıcaklığını solucanlar için uygun olmayacak biçimde yükseltecektir.


Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl beslenir?

Sebze ve meyveleri kompost içine katmadan önce çok küçük parçalar şeklinde kestiğinizden enim olun. Bu solucan gübresi oluşturma sürecine yardım edecektir.

Kabınızın boyutuna bağlı olarak, haftada bir kere ile başlayıp iki günde bire kadar düşürerek ortalama 1 kupa yiyecekle besleyin. Solucanların yiyecekleri ne kadar hızlı tükettiklerini içeren bir seyir defteri tutabilirsiniz. Böylece, zamanlamayı, miktarı ve yiyecek çeşitliliğini ayarlayabilirsiniz.

Kokulu bir solucan yetiştirme kabı, aşırı beslemenin belirtisi olabilir.

Kabınızdaki yiyecek alanlarını solucanların tamamının ulaşabileceği şekilde ayarlayın. Sinekleri kabınızdan uzak tutmak için yiyeceği 7–10 cm aşağı gömün.

Doğru beslemenin en iyi göstergesi, solucanların durumu ve sayılarının artmasıdır. Solucanların doğru bir şekilde bakımı ve beslenmesi, size bahçenizde kullanabileceğiniz zengin bir toprak, daha az çöp ve arazilerimizdeki çöp miktarının azaltılmasında bir pay olarak geri dönecektir.


Kırmızı Kaliforniya Solucanı Satın Al

Hangi Solucan Gübresi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Biyolojisi ve Karakteristiği

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir Ve Nasıl Üretilir ?

Ticari Solucan Gübresi Üretiminin Püf Noktaları

Kırmızı Kaliforniya Solucanlarını Tanıma Rehberi ( Eisenia foetida )

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir?