2018 Yılı Makine Teçhizat Faiz Desteği Programı Nedir ?


KOSGEB tarafından dün gerçekleştirilen toplantı ile duyuruldu.

Toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yaptığı açıklama uyarınca, KOBİ statüsündeki işletmelere 450 Milyon TL'lik kredi hacmi yaratılacak olup, 100 Milyon TL tutarında da faiz desteği sağlanacak.

2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği


Başvuruları 4 Haziran 2018'de başlayacak olan "2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği" programına;

  • İmalat sektöründe faaliyet gösteren
  • KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı,
  • Yerli makine alımı gerçekleştirecek olan
  • KOSGEB destekleri alabilecek durumda olan (yasaklı olmayan) işletmeler faydalanabilecek.

Toplam bütçenin 100 Milyon TL olarak belirlendiği Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı'nda, işletme başına 300 Bin TL'ye kadar olan faiz bedelinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak olup, işletmeler bu desteği;

  • İlk 6 ay ödemesiz,
  • Kalanı toplam 36 ay vadeli
  • 3'er aylık eşit taksit halinde
  • Faizsiz (sıfır faizli) olarak ödeyebilecekler.


KOSGEB'den yapılan açıklamaya göre, Kredi Faiz Desteği programına katılmak isteyen ancak teminat sıkıntısı yaşayan işletmeler de, Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından sağlanan kefalet seçeneklerinden faydalanabilecekler.


Ayrıca, 2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği programından faydalanmak isteyen işletmeler için alınacak makine - teçhizatın, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Yerli Mali Tebliği'ne uygun olduğu kabul edilen (yerli malı belgesine sahip) makine - teçhizat olması şartı aranıyor. Bir diğer şart ise bu makine - teçhizatın kullanılmamış olması. İkinci el / kullanılmış olan makine teçhizat, KOSGEB tarafından bu programın dışında kabul ediliyor.


Programa son başvuru tarihi 01 Ağustos 2018 olarak belirlenirken, 02 Ağustos - 13 Ağustos tarihleri arasında KOSGEB tarafından inceleme, onay veya revizyon talepleri gerçekleştirilecek. İşletmelere, düzeltme ve revizyon için 24 Ağustos 2018'e kadar süre verilecek olup, 25 Ağustos - 03 Eylül tarihleri arasında nihai onaylar KOSGEB tarafından verilecek.