TEMA Vakfı Kırmızı Kaliforniya Solucanından Organik Gübre Üretecek

Proje sorumlusu Fikret Koçal, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 aydır kurulum çalışmaları süren tesisle ilgili gerekli iznin alınması için beklendiğini belirterek, Karacabey ve çevresinde yerel yönetimle de işbirliği yaparak tüm bitkisel ve hayvansal atıkların toplanacağını, gübre üretimi sırasında oluşan atıktan da biyogaz üretileceğini belirtti.

Koçal, projeyle Kedikaya, Gölecik, Dağesemen köylerinde yaşayanlar için yeni bir kazanç kapısı doğacağını ifade ederek, organik gübrenin, bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edileceğini kaydetti.

Bu gübrenin görünüş olarak siyah toprağa benzediğini ve itici bir kokusunun bulunmadığını ifade eden Koçal,

”İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları var. Kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları, ot tohumları ve ağır metaller içermiyor” dedi.

Solucan gübresi elde etmek için önce büyükbaş hayvan atıklarıyla organik çürüyebilen her türlü çöpü birleştirip yem hazırlayacaklarını, solucanları bu yemin içerisinde beslediklerini ve dışkılarından da gübre elde edeceklerini anlatan Koçal, ”Bu gübrenin içinde zararlı hiçbir etken yok. Bu nedenle gübreyi kullandığımız alanlarda ürünlerin doğal aroması oluyor. Daha sağlıklı ürünler elde ediliyor. İnsan sağlığı için zararlı bir şey taşımadığı için beslenme açısından oldukça sağlıklı” diye konuştu.

Koçal, solucan gübresinin, içerisinde hiçbir kimyasal bulunmayan tek gübre olduğunu ve kullanıldığı tarımsal alanlarda yüzde 30-40 oranında ürün artışı sağladığını vurgulayarak, ”Sulamada da çok büyük etkisi var. Su tutma etkisi olduğu için yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Yer altı sularının kirlenmesinin önüne geçiyor. Solucanlar mucizevi canlılar” ifadelerini kullandı.

Günde 2 ton solucan gübresi üretilecek’

Solucan gübresinin katı ve sıvı olarak iki şekilde üretildiğini belirten Koçal, şunları kaydetti:

”Solucan gübresi, bitkinin gelişimini ve büyümesini hızlandıran, güvenli, doğal, ekolojik, organik ürünler elde edilmesini sağlıyor. Bu organik gübre, bitkilerin daha sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlarlar ve diğer hayvansal gübrelere oranla 10 kat daha etkili olup, gelecekte kimyasal gübrelerin alternatifi olacak daha sağlıklı nesillerin yetişmesine hizmet edecektir. Yapılacak tesiste günde 2 ton solucan gübresi üretilecektir.

12 adet havuz içerisinde takriben 500 bin adet solucanla üretime başlanacaktır. Solucanlar kompost adı verilen bir tür mama ile beslenecektir. Kompost; saman, çayır otu, sebze artıkları, pirina, humuslu toprak ile büyük baş hayvan çiftliklerdeki geri kazanım tesislerinde, işlenip separatörlerden geçirilen dışkılardan, elde edilen ve tarımda son ürün olarak kullanılan tamamen kuru ve kokusuz gübrelerin belirli oranlarda karıştırılıp fermente edilmesiyle elde edilecektir.

Fermantasyon; yığın haline getirilen karışımın faydalı mikro organizmalar içeren suyla nemlendirilmesi, branda örtü altında yaklaşık 10 gün bekletildikten sonra, 20 gün süre ile de 3 günde bir aktarılması ile oluşturulacaktır.”

Koçal, solucan gübresinin toprakta çözünür mineral maddeleri ve nemi daha iyi tuttuğunu belirterek, ”Solucan gübresi ile sulama miktarı yüzde 40 azalır. Verim yüzde 30-40 oranında artar” dedi. Solucan gübresinin ABD’de 1960 yılından bu yana kullanıldığını hatırlatan Koçal, İsrail’deki tarımsal alanların yüzde 72’sinde bu gübreden faydalanıldığını sözlerine ekledi.


KAYNAK:Cumhuriyet


Kırmızı Kaliforniya Solucanı Satın Al

Hangi Solucan Gübresi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Biyolojisi ve Karakteristiği

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir Ve Nasıl Üretilir ?

Ticari Solucan Gübresi Üretiminin Püf Noktaları

Kırmızı Kaliforniya Solucanlarını Tanıma Rehberi ( Eisenia foetida )

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir?

Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl ve Ne İle Beslenir?