Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir? | Rivasol ®

Evde kırmızı kaliforniya solucanı besleyerek israf olacak bitkisel atıkları değerlendirip, evinizdeki süs bitkileri yada bahçenizde yetiştireceğiniz organik sebzeler için solucan gübresi üretebilirsiniz.

Evde bu muhteşem canlılar yardımı ile organik gübre üretmek için bize lazım olanlar; solucan besleme kabı ve kırmızı kaliforniya solucanları dır. Solucan besleme kabınız tahta yada plastik olmalıdır.

Metal yapıdaki kaplar aşırı mineral salgılar ve solucanlara zarar verebilir.

Solucanlar devamlı nemli ortama ihtiyaç duyacakları için tahta besleme kabı zamanla nemi emerek çürüyebilir, biz bu yüzden plastik olmasını tavsiye ediyoruz.

Eğer ahşap kap tercih ediyorsanız içine naylon sermek çözüm olabilir.

İkinci dikkat edilmesi gereken konu, ırkı bozulmamış gerçek kırmızı kaliforniya solucanı tedarik etmeniz olacaktır. İnternet sitemizden satın alacağınız solucanlara biz bu konuda garanti veriyoruz. Zaten almış olduğunuz solucanlar normal şartlarda besleme kabınızda durmuyorlar ise gerçek kırmızı kaliforniya solucanı olmama ihtimali yüksektir.

Solucanların kaptan kaçmasına neden olan olağan dışı nedenler ise;

Aşırı nem ve iyi fermente edilmemiş mama dır.

 

Kırmızı kaliforniya solucanları için besleme kabı nasıl yapılır?

Solucan besleme kabınızı kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz. Ben nem oranını ayarlarım, fazla kaçırmam diyorsanız, size lazım olacak olan sadece solucan sayısına bağlı renkli bir plastik kap olacaktır.

Fakat daha detaylı; hasat işlemini otomatik yapabilen bir kap istiyorsanız, üç adet aynı boyutta plastik kaptan solucan besleme evi yapabilirsiniz. Bu üç adet plastik kaptan ilk olana hiçbir işlem yapmıyoruz. Bu kap solucan gübresi içinde biriken nemin süzülerek birikeceği kap olacak ve en alt katta olacak. Daha sonraki iki ve üçüncü plastik kapların altlarına ve yanlarına delikler açıyoruz. Yanlara (üst kısımlara doğru) açmış olduğumuz delikler sayesinde üst kapağı kapattığımızda solucanlar hava alacaktır.

Plastik Kap Örneği ;

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir?

Ahşap Kap Örneği ; 

Kırmızı kaliforniya solucanları için besleme kabı nasıl yapılır?

 

İkinci kutu için Altlara açılan deliklerin amacı, solucanların bulunduğu ortamdaki fazla nemin aşağıya süzülmesini sağlamaktır. Üçüncü ve son plastik kabın alt tarafına açacağımız deliklerin amacı ise, ikinci kap tamamen solucan gübresi ile dolunca artık üçüncü kabı kullanacağız ve açmış olduğumuz delikler sayesinde solucanlar devamlı yüzeye doğru hareket ettikleri için üçüncü kabın içine koyduğumuz mamaya geçecekler.

Böylece ikinci kapta solucan kalmayınca solucan gübresini hasat etmiş olacağız. Bu şekilde iki ve üçüncü kabın yerini devamlı değiştirerek hasat etme süreci zahmetsiz olarak devam edecek.

 

Solucanları beslerken nelere dikkat edilmeli?

 

Kırmızı kaliforniya solucanlarını beslerken tuz, asit, et ve süt ürünleri içeren yiyecekler kesinlikle vermeyin. Örneğin portakal, limon, soğan, sarımsak gibi sebze atıkları vermeyin.

İnternet sitemizden almış olduğunuz solucanlar zaten 2 - 3 Ay yetecek kadar mama ve yaşam kabı ile size ulaşacaktır.

Sizin yapmanız gereken solucanları geldiği şekilde solucan besleme kabınıza koymak olacaktır. ( solucanlarla gönderilen yaşam bakında 2 - 3 Ay bakım Yapabilirsiniz. )

Solucanların en çok sevdiği mutfak atıklarını sıralayacak olursak; çay posası, kahve telvesi, muz kabuğu, kavun kabuğu, havuç, lahana olarak sıralayabiliriz. Bu biriktirmiş olduğumuz atıkları bir hafta bekleterek artık çürümeye başladıktan sonra solucanlara verebiliriz.

Solucanları azar azar beslemek gerekir. Fazla vereceğiniz mama sineklere davetiye çıkarır.

Ayrıca yemleme yaparken önce sebze-meyve atıklarını koyup üzerini 2–3 parmak çay posası ile örterseniz asla sinek ve koku olmaz.

Çay posası hemen yada kenarda 15 güne kadar nemli bir şekilde bekletildikten sonra verilirken, sebze-meyve atıkları 5–6 gün sonra verilebilir. Ayrıca çay posası 15 gün fermente edildikten sonra hiçbir katkı yapılmadan gönül rahatlığı ile solucan beslemek amacıyla kullanılabilir.

Besleme yüzeye yayılarak 2–3 parmak kalınlığında yapılır.

Solucanların mamayı tükettiğini yüzeyin demlenmiş pilav gibi dümdüz olmasından anlayabiliriz. Eğer solucan kabınızın yüzeyinde böyle bir görüntü oluştuysa yemleme zamanı gelmiş demektir.

 

  • Solucanları direk güneş ışığı almayan bir yerde bakmanız gerekir.
  • Maksimum verim almak için 15–25 derece sıcaklıktaki bir ortamda olamaları gerekir.
  • Solucanlar sıfır derecenin altında ve 40 derece sıcaklığın üstünde ölürler.
  • Ayrıca solucanların bulunduğu kompostun nem oranı %80 olmalıdır ve bunu anlamanın en kolay yolu; kompostu elimizle sıktığımızda elimizi ıslatmalı, fakat su damla mamalıdır.

Solucanları beslerken mama içindeki çay posası oranını %50’den aşağıya düşürmemek kabın içindeki nem oranını ayarlamak için faydalı olacaktır. Çünkü diğer vermiş olduğumuz sebzeler çürümeye başlayınca nem oranı yükselebilir, ancak çay posası ile dengelenmiş olacaktır.


Kırmızı Kaliforniya Solucanı Satın Al

Hangi Solucan Gübresi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Biyolojisi ve Karakteristiği

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir Ve Nasıl Üretilir ?

Ticari Solucan Gübresi Üretiminin Püf Noktaları

Kırmızı Kaliforniya Solucanlarını Tanıma Rehberi ( Eisenia foetida )