Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir?

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Solucan gübresi veya diğer bilinen adıyla vermikompost organik atıkların hem solucanlar hem de diğer mikroorganizmalar tarafından parçalanması sonucu oluşur.

Bahçe veya toprakta doğal ortamda bulunan solucanlar kompostlaştırma işleminde kullanılamaz. Kapalı bir üretim ortamına veya yetiştirme kitinin içine alındığında ölürler.

Kırmızı Kaliforniya Solucanlarını Tanıma Rehberi

Kompost solucanları organik atık içerisinde yüzeysel yayılım konusunda uzmanlaşmıştır. Derinlemesine beslenme ve yayılma özelliğine sahip değildirler.

Kompostlaştırma işleminde en çok tercih edilen solucan türü “Eisenia Fetida” (Red Wiggler/Tiger Worms) türü solucanlardır. Diğer bir tür ise ondan daha uzun olan kuzeni “Eisenia Hortensis” (Avrupa Nightcrawler)’tir. Red Wiggler kompost solucanı olarak bir numaralı tercihtir. Balık yemi veya pet yemi olarak ise Avrupa Nightcrawler tür solucanlar daha ön plana çıkar.

Eisenia Fetida için kullanılan ortak adlar şunlardır: red californian worm (kırmızı kaliforniya solucanı), red wiggler (kırmızı wiggler), brandling worm (kırmızı solucan), manure worm (gübre solucanı), tiger worm (kaplan solucanı).

Eisenia Fetida tür solucanlar vahşi doğada bulunabilecek bir canlı değildir. Bu tür solucanı ancak bir vermikültür tesisinde bulabilirsiniz. Dış ortam şartlarında yaşayabilen bir solucan türü olmayıp, kültür ortamında insanlar tarafından melezlenmişlerdir.

Lumbricus rubellus diğer bir solucan türüdür. Küçük kırmızı solucan (reddish worm) olarak bilinir; ancak gübre üretiminde red wiggler kadar etkili değildir.

Kompost solucanlarının ne kadar mama tükettiği tamamen bulunduğu ortamın kalitesine ve yediği mamanın zenginliğine bağlıdır. Optimum özelliklere sahip üretim ortamında bir günde kendi ağırlığının iki katı kadar yiyecek tüketebilir; aksi durumda ise kendi ağırlığının altında da beslenme söz konusu olabilir. Örneğin ev ortamında yetiştirilen kompost solucanları bir günde ancak kendi ağırlığı veya daha az mama tüketirken; üretim koşulları optimize edilmiş bir tesiste kendi ağırlığının iki katı kadar mama tüketebilir.

Kırmızı kaliforniya solucanları organik atıkları tek başlarına dönüştürmezler. Mamanın içerisinde yer alan yararlı mantarlar, çeşitli mikroorganizmalar ve protozalar da organik dönüşümün bir parçasıdır ve hatta kimi zaman bu mikroorganizmalar solucanların temel besin kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Dünya çapında yapılan bir çok araştırma solucanlar tarafından yapılan kompostlaştırma işleminde atık maddeler içerisinde yer alan birçok biyolojik katı maddenin ve zararlı patojenlerin solucanlar tarafından yok edildiğini (dönüştürüldüğünü) göstermiştir.

Rivasol ® Kırmızı kaliforniya solucanları nemli ortamları severler ve hatta % 90 gibi bir nemlilik ortamına tolere olabilirler; ancak doğru nem oranını yakalamak önemlidir ve yeterli oksijen sağlandığından da emin olunmalıdır.

Kırmızı kaliforniya solucanları yüzeysel kolonize olma konusunda uzmandırlar. Bu nedenle bulundukları ortamda yüzey alanın geniş ve yeterli olması, bu alanın derinliğinden daha önemlidir. Ne kadar geniş bir yüzeye sahip iseler o kadar çok çoğalım gösterirler.

Parlak bir sarı veya beyaz ışık solucanlar için zararlı iken; kırmızı bir ışık zararlı değildir.

Kırmızı kaliforniya solucanlarının yumurtaları küçük saman renkli bir limon gibi görünürler.

Bebek solucanlar yetişkin solucanların birer kopyası gibidir. Sadece kırmızı pigmentleri daha azdır.


Kırmızı Kaliforniya Solucanı Satın Al

Hangi Solucan Gübresi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Biyolojisi ve Karakteristiği

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nedir Ve Nasıl Üretilir ?

Ticari Solucan Gübresi Üretiminin Püf Noktaları

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Nasıl Beslenir?

Kırmızı Kaliforniya Solucanları Nasıl ve Ne İle Beslenir?